СЪВЪРШЕНОТО ЗАКЛЮЧВАНЕ ЗА ВСЯКА ВРАТА

ЕЛЕКТРОННИ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ
ЕЛЕКТРОМЕХАНИЧНИ БРАВИ
 


 

 

 

 


ИСТОРИЯ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ БУЛКЕЙ

Може би всеки от Вас или Ваши близки е ставал жертва на кражба от дома си. Изживяването е изключително неприятно и стресиращо, и остава завинаги в съзнанието.

През 1996 г. и 1997 г. и около нас се случиха много кражби на близки и обичани хора. Най-фрапиращото бе на наш колега, който в продължение на тези две години бе обиран четири пъти – три пъти в офиса и веднъж в дома му.
След първата кражба, той бе сигурен, че е взел много сериозни мерки за последващ взлом, като смени обикновената врата с блиндирана с четиристранно заключване. След известно време обаче, спокойствието му бе разклатено, като отново взломиха офиса му, но този път вратата беше културно отключена, без нараняване по нея, но с разбит патрон.
Това показа, че дори и с двадесетстранно заключване, проблемът няма да се реши и явно освен здравината на вратата, трябва и ключът да е силно защитен. Така убедиха колегата, че ако си сложи касов ключ, няма да има никога повече взломяване. Преглътна неудобството с размера на касовия ключ - 10см / 2.5 см (колкото половин мобилен телефон по дължина), както и тежестта му. Това не му беше голям проблем през зимата, т.к. дебелото облекло е с доста джобове по него, но когато настъпи пролетта и най-вече лятото, размерът на касовия ключ вече взе да става проблем.
За негово огромно нещастие обаче в края на лятото на 1997 г., чрез ефектна технология на разпробиване на определени места, касовата брава бе отключена и офисът - отново с липсващо обзавеждане. Останаха само неприятните спомени за тежката връзка с ключове на уж сигурните брави. Отчаянието му беше пълно. Започнахме сериозно да обсъждаме проблема и какво може да се направи за разрешаването му. Стигнахме до извода, че бравата трябва да е независима от ключа, защото и най-сигурната брава, имаща отвор, се използва за реперна точка и чрез него се установява лесно точното място за разпробиване на патрона, става безпредметна.
На пазара се предлагаха само електромагнитни насрещници, които са не достатачно надеждни на силови методи за разбиване, както и ако се ползват с брава, която има изводи от външната страна, като топка, то отново я правят безпредметна, т.к. мястото за разпробиване пак се знае къде е. Това ни доведе до решението да проектираме брава, която да се управлява по електрически път, като изважда и прибира достатъчно големи шипове, влизащи минимум 15 – 20 мм в касата. По този начин тази брава ще може да се монтира на произволно място във вратата и няма как да се разбира нейното разположение, и в същото време шиповете ще дадат висока сигурност за силови методи за разбиване.
Така бе проектирана първата електромеханична брава със серво управление Булкей. Тази брава трябваше да се управлява от електронен добре кодиран ключ.
След обстоен преглед на световния пазар на електронни ключове се спряхме на iButton, произвеждан от американската фирма Dallas, който от всички ключове се оказа най-износоустойчив и удобен за носене, като същевременно даваше огромна простота на ползване и изключително висока степен на надеждност. Много важен момент за избора на този тип ключ бе и фактът, че поради простотата на четене, той е изключително надежден от гледна точка на това, че в него няма част, която да се повреди и има дълъг живот, като и ако някой умишлено въздейства върху четеца, той макар и повреден може пак да прочете ключа, но да не отвори вратата без него. Взехме и всички мерки бравата да не може да бъде отключена чрез компютърна техника – кодът е 64-битов, с 18 000000000000000000 комбинации, като при три грешно подадени ключа, системата автоматично блокира за 5 минути. Ако някой реши да изброява комбинациите на ключовете с компютър, ще са му необходими около 4 000 години.
Взехме мерки и за всякакви електрически въздействия – електрошокови палки, високо напрежение, постоянни напрежения и електромагнитни въздействия. Така се получи една удобна, изключително сигурна и надеждна заключваща система.
За да стане независима от захранващото напрежение (в тези години често спираше тока) я подсигурихме с автономно захранване от акумулатор, като системата работеше на акумулаторно захранване около 2 седмици, при нормално функциониране (10 – 15 влизания и излизания на ден).
Системата вече бе налице, но нямаше име. То дойде от факта, че системата е наша разработка – българска, и от там логично ни хрумна идеята за името „български ключ”, което съкратихме с английските думи Bul и Key - BulКey.
Системата първо бе основно тествана при различни условия в нашите лаболатории, след което реалните тестове направихме, като я монтирахме на нашите вратите и на близки и познати. Отзивите бяха невероятно добри и ние организирахме серийното й производство, както и патентоването на самата система и регистрирането на търговската марка Булкей.
През месец февруари 1998 г. показахме заключващата ситема Булкей на специализираното изложение за охранителна техника и сигурност Секюрити, София. Интересът към системата беше огромен и спомогна за бързото й навлизане на пазара. Не закъсняха и първите отзиви за реалната полза от системата. Случаи, в които поради удобството и сигурността на системата, потребителите й спряха да ползват стандартните механични брави (т.к. поради първоначалното частично недоверие към системата всички клиенти си монтираха стандартна механична заключваща система и системата Булкей). Всички бързо се уверяваха в удобстовото и сигурността на системата Булкей и спираха да ползват механичните ключове. Още на втория месец клиенти се обаждаха и ни казваха как те не ползват механичната заключваща система (тя стои постоянно отключена) и когато се прибирали вкъщи и се пробвали да отключат вратата, са установявали, че вратата е заключена с механичната брава!!! Единственото обяснение за този факт е, че крадци, са се пробвали да отключат вратата и вместо да отключат бравата, те я заключват, като си мислят, че за да отключат вратата, е трябвало да въртята ключа (шперц) в обратна посока, но въпреки това вратата пак не се отключва. В друг случай, крадци бяха нахлули в дом през тераса на третия етаж, но поради факта, че заключващата система може да се блокира и от вътре да не може да се отключва, то неканените гости не са изнесли нищо от апартамента, т.к. е трябвало да го правят през прозореца. Този случай показа, че заключващата система Булкей в комбинация с аларма, е перфектната защита за всеки апартамент - при свиреща сирена на алармата, крадците нямат възможност да излезнат през вратата и ще са принудени да го правят отново през прозореца. Всичко това ни даде стимул за сериозно развитие и нови разработки на все по-сигурни, надеждни и евтини заключващи системи. Единственият недостатък на заключващата система Булкей за бългаския пазар се оказа относително високата й цена, което пък не беше проблем за чуждия пазар. Нашите производствени възможности обаче бяха ограничени и произвежданите от нас системи станаха основно за износ.
От тогава до сега непрекъснато усъвършенстваме системите, както и разработваме нови модели за различни случаи и ситуации. Разгърнахме производствените си мощности със строеж на два нови цеха – един за електроника и един за механика, закупихме много нови високотехнологични и високопроизводителни машини, което ни позволи да увеличим производството и пропорционално да намалим цената, като запазим изключително високото качество и надеждност на електронните заключващи системи Булкей и те да станат приемливи и съизмерими с широкоразпространените механични заключващи системи, с което да удовлетворим нуждите и търсенето на българския пазар.
 

 

 

Copyright 2007 LESI Co